Khamis, Februari 11, 2010

Pelajaran Semalam

Bismillahirrahmaanirrahiim..

Assalamu'alaikum w.b.t..





Aku kira ada pelajaran berguna yg aku dapati lewat malam semalam..

Pelajaran yang mengukuhkan hati kala digugah..

Ya, syaitan itu ada di mana-mana saja, x kira masa sentiasa menggoda..



Ceritanya..

Minggu ini sangat payah..

Bagi aku dan semua student UIAM (sbb byk sgt cuti sem ni..inilah padahnya)

Payah bagi aku pula ditambah hal2 lain..

Semalam aku ada exam pukul 2 -practical translation : subj fav aku sem ni)..

Pagi semalam, aku baru baca sikit je, sbb mlm sblmnye tu keletihan -x mampu-

Kebetulan semalam kena jaga promotion booth WAFA, sbb yang lain punya kelas dan tugasan..

Cuma aku yg kebetulan kelas batal, jadi dudukla aku di situ sambil membaca (menyelam sambil minum air)..penuh kepayahan..aku cuba fokus..

Sunyi, org lalu lalang, aku seorang, x mampu melayan orang, beberapa persoalan yang dh sedia bersarang..

"Ya ALLAH..lemahnya aku..xde daya..bantulah.." (agaknya mukaku masa tu dh macam tempoyak) MySpace

"Assalamu'alaikum kak.. ade ape ni?"

"Ini booth WAFA, utk sisters UIAM shj..kami buka keahlian..program..bla3.."

"Eh,menariknya, sy memang lama cari..Nak reg jd ahli! Nanti ada apa2 prog bgtau ya kak"

-Syukur, senyum dan terpaku dlm hati tika ini- MySpace



Malamnya~

Cari kekuatan, keletihan setelah sehari suntuk berfikir (sebab exam, jaga booth dan berbincang ttg retreat WAFA)

Seluruh badan lesu, nak tidur sekejap tapi tak mampu..

Usai bersihkan diri, aku cuba mengadap buku..

Aku buka lirik2 qasidah, mengharap kerehatan dari irama pujian2 ke atas Nabi..

Sedikit lega..

Sambil mesej2 prog WAFA esok (harini)

Ada 2 balasan penting:

Pertama:

Dia : ok, good job tiqa. Erm, tp xdpt la tiqa. Maafla, kene ke unisel, ade forum..

Aku: xpe, prog lain byk lagi..hehe

Dia : kenapa xtdo lg?

Aku : mestila study, esok xm lagi..

Dia : ok, study leklok. Gud luk la sok. Pape pun,tdo awal r cket. Kesihatan kene jage gak. K

Aku : terima kasih

* Cukup utk mengembalikn sedikit semangatku.. Alhamdulillah, akhir2 ini dia byk ambil berat. Dlu ya juga, tapi tidak spt ini.. tapi aku tidur lewat juga. Maaf! Xde mase lain dah..



Kedua :

Dia : Life doesn't seem 2 be easy huh? Full of unexpected things. The colourful of life.

Aku : Ya,true. But it somehow dpends on how we interpret it. Btw, dis week is quite hard 4 me. Really test my patience.. (mengadu la ni..)

Dia : The framework :) ateey, oppa believe that u r a strong girl!

-tergendala..'hujan' turun seketika- kemudian..

Aku : If so, it's act from u. Hm, how i wish if i can have u by our side all e time..

Dia : Naruto said, the real strength is when u believe in ur strength: ) i can't but Allah will always be with u and with me : ) berbungalah hati pada keagungan ilahi!

-inilah titik di mana semangatku ditambah lagi..bagai karat dikikis dari besi!-

Aku : Ya, the matter of believe. One who believe will succeed. May Allah ease u in ur xm tmrw (dia pun seperti aku, punya xm berderet minggu ini)

Dia : Itulah aqidah.. Bkenaan dgn kepercayaan & pegangan. Trima kasih. Moga Allah memberi kekuatan & semangat pada kita dlm menempuh hidup.

*sungguh, bicara dgn dia ini pasti buat aku berfikir. Pasti ada saja nasihatnya yang tepat untuk situasiku. Bicara dgnnya sungguhpun jarang, namun sudah cukup untuk ku semat selalu dlm sanubari. Tidak ramai insan seperti dia dlm hidup ini. Kalau dia boleh ada sentiasa...MySpace


Jadi pelajarannya apa? Kalau kita dalam kesusahan, mohonlah pada Allah. Mohon, mohon dan mohon. Lagi sakit, lagi mohon. Kadang-kadang ramai antara kita tak perasan. Ikut sangat perasaan. Minta pada Allah itu kurang. Pada saya, saya simpulkan bahawa bila kita betul2 yakin pada Allah, Allah akan bantu. Kadang2 pertolonganNya sudah hampir, tapi dek tiada kesabaran dan kuat pengharapan, ia jadi jauh. Hingga tidak sampai pada kita.

Marilah sama-sama pesan pada diri selalu, ingatkan. Ingatkan Allah bila susah, apatah lagi bila senang.

((إنّي ما ظنّ عبدي بي))
"Aku adalah apa tanggapan hambaKu padaKu"
Jika kita sangka Allah akan tolong kita, maka Allah akan tolong.
Jika sebaliknya, maka sebaliknyalah.
Again, believe!
MySpace